AKTUELNO

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović prisustvovao je danas primopredaji opreme Nacionalnom centru za kriminalističku forenziku (NCKF) koja je srpskoj policiji dodeljena u okviru projekta "Podrška Kraljevine Norveške Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije".

Kako se navodi u saopsstenju Ministarstva unutrašnjih poslova, reč je o informatičkoj opremi vrednoj oko 900.000 evra koja je namenjena Odeljenju za elektronska i informatička veštačenja NCKF-a, a koja je obezbeđena u okviru projekta koji sprovodi Kancelarija UN za projektne usluge (UNOPS).

Ministar Stefanović zahvalio je norveškom ambasadoru Arneu Sanesu Bjornstadu na pomoći koju je Norveška do sada pružila MUP-u Srbije.

- Ova donacija je deo norveškog projekta koji traje već dve i po godine i koji podrazumeva nabavku savremene sofisticirane opreme koja služi za analizu sadržaja mobilnih telefona i računara. Deo opreme koju smo dobili omogućava nam da sa svakog računara ili telefona skinemo određeni sadržaj, da ga analiziramo, što može značajno da pomogne u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije - objasnio je Stefanović.

Ministar je istakao da će oprema, vredna oko 900.000 evra, dati značajan doprinos radu domaćih forenzičkih stručnjaka koji su, kako je istakao, ključna pomoć inspektorima kriminalističke policije kada se vrši analiza informatičkog sadržaja.

Foto: Tanjug/MUP Republike Srbije

-Želim da se zahvalim ambasadoru Norveške koji nam je uvek bio od velike pomoći i koji je podržavao Ministarstvo unutrašnjih poslova. Ovo nije jedini projekat, želimo da nastavimo i druge projekte s Kraljevinom Norveškom koji će pomoći Republici Srbiji da njena policija bude efikasnija - poručio je ministar Stefanović i dodao da je Kraljevina Norveška do sada pomogla MUP-u Srbije donacijama u iznosu od oko 12,4 miliona evra.

Ministar je zahvalio i implementatoru projekta, Kancelariji UN za projektne usluge, kao i svima koji su u ovom projektu učestvovali i pomogli da Ministarstvo unutrašnjih poslova danas može da ima više mogućnosti za otkrivanje različitih krivičnih dela i da bude, prema rečima ministra, rame uz rame sa najsposobnijim policijama u Evropi.

Foto: Tanjug/MUP Republike Srbije

Ambasador Arne Sanes Bjornstad rekao je da policiji mora da se obezbede sredstva za rad kako bi mogla da prikupi dokaze sa svih savremenih uređaja koji se koriste u kriminalu.

- U borbi protiv kriminala u ovom smislu, sve se svodi na mikroresurse. Drugim rečima, Srbiji nije potrebna pomoć kada je reč o tome kako da policija radi svoj posao, već su potrebna izvesna finansijska sredstva da bi taj posao obavila što je bolje moguće - rekao je ambasador Norveške.

Ambasador Bjornstad je zahvalio Vladi Srbije i ministru Stefanoviću na izuzetno dobroj saradnji, kao i UNOPS-u koji sprovodi ovaj projekat. Mikela Telatin, šefica UNOPS-a u Srbiji, istakla je da je ovaj projekat od izuzetnog značaja ne samo u smislu podrške Vladi Srbije na ispunjenju uslova iz poglavlja 23 i 24 za pristupanje Evropskoj uniji već i zato što se ovaj projekat, kako je rekla, fokusira i na prevenciju.

- Za Ujedinjene nacije prevencija, odnosno sprečavanje pojave žrtava bilo kojih krivičnih dela, predstavljaju ciljeve održivog razvoja - poručila je Mikela Telatin.

#Nebojša Stefanović

#Norveška

'