AKTUELNO

U australijskoj državi Viktoriji stupio je na snagu zakon koji dozvoljava pacijentima u terminalnoj fazi bolesti da traže eutanaziju, što je prvi takav akt u zemlji.

Asistirano samoubistvo je nelegalno u većini zemalja sveta.

Bilo je zabranjeno u Australiji do 2017. godine kada je Viktorija, druga najmnogoljudnija država Australije, usvojila sporni zakon koji dozvoljava pacijentima da prekinu svoj život.

Premijer države Danijel Endrus, koji se zalaže za taj zakon od smrti oca 2016. godine, rekao je za televiziju Čenel najn da će time oboleli dobiti dostojan izbor na kraju njihovog života.

- Radi se o smeloj izmeni. Nijedna druga država nije je napravila ali mi mislimo da je to dobra mera. Zauzeli smo pristup pun saosećanja - rekao je on.

Eutanazija će biti moguća za pacijente u terminalnoj fazi bolesti starije od 18 godina i koji žive u državi Viktoriji i imaju manje od šest meseci života ili manje od godinu dana za osobe koje pate od multiple skleroze ili neuromotornih bolesti.

Zakon predviđa garancije među kojima je nezavisni istražni odbor i lekar sudske medicine koji će kontrolisati uslove smrti. Druge australijske države su razmatrale asistirano samoubistvo, ali su do sada predlozi zakona uvek bili odbacivani. Stručnjaci smatraju da će druge države sada gledati u Melburn, glavni grad države Viktorije, da vide kako se novi zakon sprovodi.

#eutanazija

'