AKTUELNO

Izraelski vojni izvori potvrdili su danas da je ribolovna zona u Sredozemnom moru u pojasu Gaze ponovo otvorena do 18,5 kilometara od obale, preneli su izraelski mediji.

Napetost na toj palestinskoj teritoriji neprestano je rasla u poslednjim nedeljama i Izrael je u sredu prošle sedmice zabranio ribolovcima u Gazi pristup moru kao odgovor na puštanje balona sa zapaljivim i eksplozivnim materijalom koji izazivaju požare na južnoj izraelskoj teritoriji.

Palestinski ribari su rano jutros rekli da će od 10.00 moći da plove do 10 nautičkih milja daleko od obale. Na severu pojasa Gaze koji se graniči s Izraelom ribolov je dozvoljen do šest nautičkih milja (11 kilometara) od obale.

Ribolovna zona je otvorena iako su baloni pali jutros u kibuc Nahal Oz blizu Gaze.

Izraelski javni radio Kan javio je, pozivajući se na egipatske medije, da će delegacija bezbednosnih zvaničnika iz Kaira posetiti krajem nedelje Izrael, Zapadnu obalu i pojas Gaze da razmotri kako da očuva osetljivo zatišje duž granice Gaze i Izraela nakon najnovije eskalacije nasilja prošle sedmice.

Tada su ispaljene dve rakete na Izrael i izraelska vojska odgovorila udarima iz vazduha na "terorističke mete", kako je navela.

U nedelju se zatišje vratilo u pogranično područje kada je katarska delegacija stigla u Gazu da preda novčanu pomoć siromašnim porodicama.

Islamski Hamas koji vlada Gazom se prethodno žalio da Izrael ne primenjuje u potpunosti nezvanični prekid vatre izmedju dve strane. Takodje je saopštio da ne zna ko je ispalio rakete na Izrael.

Izraelska strana optužuje palestinske ekstremističke organizacije da krše razumevanje.

Prekid vatre postignut je početkom maja zahvaljujući posredovanju Egipta nakon najveće eskalacije nasilja posle rata u Gazi 2014. godine.

Palestinski ekstremisti su ispalili oko 700 raketa i minobacačkih projektila na Izrael, a izraelska vojska je izvela niz udara na pojas Gaze. Poginulo je 25 Palestinaca i četvorica Izraelaca.

#Izrael

'