separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

Kina pooštrava propise o ljudskom genetskom materijalu


Kina je danas saopštila da će pooštriti propise o ljudskom genetskom materijalu uvođenjem provera o njegovom izvozu i insistiranjem da bilo koja inostrana kompanija ili institucija koja želi da ga koristi, mora to da čini s kineskim partnerom.


Kineska vlada je navela da će novi propisi početi da se primenjuju od 1. jula i da je njihov cilj pravilna upotreba ljudskog genetskog materijala, kao što su DNK, ljudski organi, krv i tkivo, prenosi Rojters. 

Brojna kineska populacija predstavlja ogroman izvor genetskog materijala koji postaje sve dragoceniji resurs za svetske proizvođače lekova i istraživačke institute. 

-Ovi propisi su osmišljeni da bi efektivno zaštitili i obezberdili racionalnu upotrebu ljudskih genetskih resursa naše zemlje, kao i da bi se zaštitilo javno zdravlje, nacionalna bezbednost i društveni i javni interesi - navodi se u saopštenju kineske vlade. 

Vlada je prošle godine saopštila da je ljudski genetski materijal postao važan strateški resurs i da planira da uspostavi sistem kako bi njime bolje upravljala. 

Prošlog oktobra Ministarstvo nauke je saopštilo da je kaznilo šest kompanija i institucija, uključujući britanskog proizvođača lekova Astra zeneka i pekinški Genetski institut zbog kršenja propisa o upravljanju ljudskim genetskimmaterijalom od 2015. do 2018. godine.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti