AKTUELNO

SAD i Poljska završile su političke pregovore o jačanju američkog vojnog prisustva u Poljskoj i u sredu će predsednik Poljske Andžej Duda i SAD Donald Tramp u Beloj kući potpisati politički sporazum koji bi otvorio vrata da se poveća broj američkih vojnika stalno prisutnih u Poljskoj na 6.000.

-Mogu da potvrdim da su politički pregovori o jačanju američkog vojnog prisustva završeni. To je uspeh. Sporazum sadrži sve elemente koje je očekivao predsednik Duda - kazao je danas državnom Poljskom radiju šef kabineta poljskog predsednika, Kšištof Ščerski.

SAD i Poljska uspele su da se dogovore o obostrano korisnom finansiranju boravka američkih vojnika, pri čemu će Poljska jednokratno platiti dve milijarde dolara a zatim će snositi troškove režija boravka vojnika, znači struju, vodu, grejanje, odnosno nekoliko miliona evra godišnje, piše danas poljski list Žečpospolita.

Pojačanjem za oko 1.300 vojnika uz preko 3.500 koji su sada u američkoj oklopnoj brigadi razmešteni u Poljskoj na 6.000 vojnika, poljska bi dobila četvrti najveći američki kontingent u Evropi, nakon Nemačke, Italije i Velike Britanije.

Dve milijarde dolara koje će platiti Poljska namenjene su modernizaciji i renoviranju njenih baza i poligona gde će biti razmešteni američki vojnici a Poljska želi da ih uloži u baze i poligone u centralnim delovima Poljske, bliže istočnim granicama prema Rusiji a ne samo na zapadu Poljske na granici sa Nemačkom.

#Poljska

#SAD

#Vojska

'