AKTUELNO

Američka i ruska vojska optužile su jedna drugu za nebezbedno ponašanje pošto su su ranije danas američka krstarica i ruski razarač mimoišli na 50 metara razdaljine u Istočnom kineskom moru.

Američka Sedma flota je saopštila da je ruski razarač ugrozio bezbednost krstarice "Čenselorsvil" i njene posade, prisilivši je da okrene sve motore pri punoj brzini da bi izbegla sudar. U saopštenju je navedeno da se helikopter koji je leteo nad morem pripremao za sletanje na "Čenselorsvil", koji se držao svog kursa, kada je ruski razarač koji se kretao iza američkog broda ubrzao i približio se na 15 do 30 metara. Portparol Sedme flote je rekao da nije bilo povredjenih i da krstarica nije pretrpela oštećenja.

- Smatramo da su ruske akcije tokom incidenta bile nebezbedne i neprofesionalne i da nisu bile u skladu s Medjunarodnim pravilnikom za sprečavanje sudara na moru i medjunarodno prizantim pomorskim običajima - navedeno je u saopštenju.

Ruska vojska je optužila "Čenselorsvil" da je izveo opasan manevar kada je presekao putanju razarača "Admiral Vinogradov". Navedeno je da je američka krstarica "iznenada promenila pravac i presekla put 'Admirala Vinogradova' sa samo 50 metara", i naterala posadu ruskog broda da brzo manevriše da bi izbegla sudar. Ruska mornarica je poslala protestnu radio poruku. Američka i ruska vojska često razmenjuju optužbe za vazduhoplovne i pomorske incidente.

#Rusija

'