AKTUELNO

Američki pristup nameće bitku bez pravila, gde su svi okrenuti protiv svih, dodao je ruski predsednik.

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je danas na pokušaje nekih zemalja da uspostave monopol nad novim tehnologijama, što, kako kaže, može dovesti do razarajućih posledica.

- Monopol uvek znači da su profiti koncentrisani u rukama nekolicine na račun svih ostalih - rekao je Putin na plenarnoj sednici drugog dana održavanja Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu SPIEF, javlja izveštač Tanjuga.

- U tom smislu, pokušaji monopolizacije novog talasa tehnologija i ograničavanje pristupa njegovim plodovima podižu na potpuno novi nivo pitanje globalne nejednakosti između zemalja i regiona i unutar država. Mi smatramo da je ovo glavni izvor nestabilnosti - rekao je on.

Prema rečima Putina, to je, zapravo, pokušaj uspostavljanja dva sveta između kojih će se jaz stalno povećavati.

Dok neki ljudi imaju pristup najnaprednijim sistemima obrazovanja, zdravstvene zašite, modernim tehnologijama, drugi nemaju izgleda i nemaju šanse ni da izbegnu siromaštvo, a neki čak balansiraju na ivici opstanka. Sistem nikada neće biti stabilan i uravnotežen ako se zasniva na sve očiglednijoj nepravdi - rekao je Putin.

On se takođe osvrnuo na situaciju kroz koju prolazi kineska kompanija Huavej.

- Postoje pokušaji ne samo da se ona skrajne, već očigledno da se silom istisne sa globalnog tržišta. U nekim krugovima se ovo kvalifikuje kao prvi tehnološki rat u nadirućoj digitalnoj eri - dodao je Putin.

Putin se u obraćanju na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu požalio na, kako je rekao, nepoštenu konkurenciju i protekcionizam.

Američki pristup nameće bitku bez pravila, gde su svi okrenuti protiv svih, dodao je ruski predsednik.

Komentarišući aktuelni model svetskih ekonomskih odnosa, ruski predsednik je ocenio da je on u krizi, iako globalna ekonomija beleži rast poslednjih godina.

- Zvanično, nedavni rast globalne ekonomije imao je pozitivne rezultate: u periodu 2011-2018, godišnji rast je u proseku iznosio 2,8 odsto, pri čemu je on u poslednjih nekoliko godina bio i nešto iznad tri procenta. Ali, po našem mišljenju, mišljenju lidera država, svi mi treba iskreno da priznamo - uprkos ovom rastu, postojeći model međunarodnih ekonomskih odnosa, nažalost, još uvek je u krizi - naveo je Putin.

Kaže da rastuća konkurencija objašnjava zašto lideri pojedinih zemalja ovih dana sve više koriste "jezik sankcija" protiv rivala.

- Prethodni obrasci su zapravo stavili zapadne zemlje u ekskluzivnu poziciju... dajući im ogromnu prednost i predodredivši njihovo liderstvo. Drugim zemljama nije ostavljena opcija, već da idu svojim stopama. Kada je ovaj komforan, uvreženi sistem počeo da se trese, kada su konkurenti odrasli, dolazi do talasa aspiracija i želja da se po svaku cenu zadrži dominacija - objasnio je Putin.

Šef ruske države je zaključio da su zemlje, koje su nekada priznavale principe slobodne konkurencije, sada počele da koriste jezik trgovinskih ratova i sankcija.

#Huawei

#Vladimir Putin

'