AKTUELNO

Japan će ponovo pokrenuti komercijalni izlov kitova 1. jula u Kuširu, u Hokaidu, nakon što je vlada objavila povlačenje iz Međunarodne komisije za izlov kitova (IVC) u decembru, izjavio je danas neimenovani lokalni izvor iz ribarskog sektora.

Japan je zaustavio komercijalni izlov kitova u skladu sa moratorijumom koji je IVC usvojila 1982. godine, preneo je Kjodo.

Od 1987. godine Japan lovi kitove radi, kako tvrdi, istraživanja, ali je ta praksa kritikovana na međunarodnom nivou kao pokriće za komercijalni izlov kitova. Nakon povlačenja, Japan će loviti kitove u obližnjim vodama i u njegovoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, ali ne i u Južnom okeanu, gde izvodi takozvani "naučni izlov kitova" u, kako kažu, istraživačke svrhe. Članice IVC prihvatile su 1986. godine zabranu izlova kitova, kako bi se omogućilo očuvanje broja kitova.

Zemlje koje podržavaju izlov kitova očekivale su da će ta zabrana biti privremena, dok se ne postigne konsenzus o održivim kvotama ulova. Umesto toga, ova odluka postala je kvazi-stalna zabrana.

Zemlje lovaca na kitove, kao što su Japan, Norveška i Island, međutim, tvrde da je praksa deo njihove kulture i da je treba nastaviti na održiv način. Danas se broj kitova pažljivo prati, a mnoge vrste su i dalje ugrožene.

#Japan

#kitovi

'