AKTUELNO

Svetske cene hrane porasle su u maju peti mesec zaredom, pošto su loše vremenske prilike pogurale cene sira i kukuruza naviše, saopštila je danas Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

Iz FAO, takođe, upozoravaju da je drastičan pad očekivanog roda kukuruza u poplavljenim područjima SAD umanjio prethodnu projekciju te organizacije o globalnoj proizvodnji žitarica u 2019. godini, prenosi agencija Rojters.

Cenovni indeks, koji izračunava FAO i koji meri mesečne promene cena korpe proizvoda (žitarica, uljarica, mlečnih proizvoda, mesa i šećera), iznosio je u proseku 172,4 poena u maju u odnosu na 170,3 poena u aprilu. Indeks cena mleka skočio je za 5,2 odsto u odnosu na aprilsku vrednost, približivši se tako petogodišnjem maksimumu, a sir je doprineo skoku tog indeksa zbog snažne globalne potraznji za tim proizvodom izazvane sušom u Okeaniji, koja je ograničila izvozne perspektive tog regiona.

Indeks cena žitarica porastao je za 1,4 odsto, dok je, s druge strane, indeks cena šećera pao za 3,2 odsto u maju. FAO sada predviđa da će svetska proizvodnja žitarica iznositi 2,68 milijardi tona, što je manje u odnosu na prethodnu prognozu od 2,72 milijarde tona, ali još uvek za 1,2 odsto više u odnosu na nivo iz 2018. godine, kada je proizvodnja pala.

#Cena

#Hrana

#Rast

'