AKTUELNO

Francuski predsednik Emanuel Makron i britanska premijerka Tereza Mej zahvalili su danas veteranima Dana D i svima onima koji su žrtvovali živote tokom iskrcavanja u Normandiji pre 75 godina.

Pored Mej i Makrona, koji su održali govore u Ver-Sur-Mer, ceremoniji polaganja kamena temeljca za novi spomenik, na kojem će biti zabeležena imena više hiljada vojnika koji su pod britanskom komandom poginuli na Dan D i tokom Bitke za Normandiju, prisustvovali su i veterani u uniformama.

Foto: Tanjug AP/Alex Brandon

- Ako se može reći da je jedan dan odlučio sudbinu narednih generacija, u Francuskoj, Britaniji, Evropi i svetu, taj dan je bio 6. jun 1944 - rekla je Mej.

Obraćajući se veteranima, koji su mahom u 90-im godinama, britanska premijerka je rekla "jedine reči koje možemo da kažemo -hvala vam", preneo je AP.

Foto: Tanjug AP/Bertrand Guay/Pool

Makron je zahvalio veteranima i "svima onima koji su poginuli kako bi Francuska ponovo mogla da bude slobodna".

Ovo je samo jedan od nekoliko događaja koji se danas obeležavaju povodom godišnjice invazije saveznika na Normandiju, koja je pomogla da se preokrene tok Drugog svetskog rata u borbi protiv nacista. Američki predsednik Donald Tramp pridružiće se kasnije danas Makronu i Mej na američkom ratnom groblju na plaži Omaha.

#Emanuel Makron

#Francuska

'