AKTUELNO

Italijanski vicepremijer Luiđi di Majo izjavio je danas da je plan Rima da započne pregovore sa Evropskom komisijom kako bi se izbeglo pokretanje disciplinskog postupka protiv Italije zbog povećanja duga.

- Takve pregovore bi trebalo da vode političari, a ne 'birokrate' - rekao je Di Majo za radio "Rai 1", i dodao da ne vidi potrebu za korekcijom budžeta, prenosi agencija Rojters.

Potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis je za list "Republika" rekao da je Italiji potrebna velika korekcija deficita u ovoj i sledećoj godini da bi izbegla disciplinski postupak.

Istovremeno, evropski komesar za ekonomska pitanja Pjer Moskovisi poručuje da je na zvaničnom Rimu da dokaže da svoj deficit i dug dovodi pod kontrolu.

- Rekao sam to i juče. Moja vrata su otvorena za dijalog, za slušanje argumenata i njihovo razmatranje - dodao je Moskovisi.

Evropska komisija je saopštila juče da rastući dug Italije krši pravila EU, čime je otvoren put za mogući disciplinski postupak koji bi se mogao sprečiti samo ako bi Rim preduzeo korake za smanjenje duga.

#EU

#Rim

'