AKTUELNO

Američki predsednik Donald Tramp danas je, na komemoraciji povodom obeležavanja 75-ogodišnjice Dana D u Portsmutu, podsetio na molitvu, koju je bivši predsednik SAD Frenklin Ruzvelt izrekao na radiju 6. juna 1944. godine.

Dok je u pozadini stajala slika Ruzvelta, Tramp je čitao molitvu, koju je 32. američki predsednik izrekao u vreme kada su američke i savezničke snage prelazile Lamanš kako bi se iskrcale u Normandiji.

- Svemoćni Bože, naši sinovi, ponos naše nacije, ovog dana odlučno su krenuli u moćan poduhvat, borbu za očuvanje naše republike, naše vere i naše civilizacije, kako bi oslobodili čovečanstvo patnje - citirao je Tramp Ruzvelta.

Foto: Tanjug AP/Matt Dunham

Okupljene je podsetio i da je Ruzvelt upozorio da bi neprijatelj mogao da odbije savezničke snage, ali je poručio da će se saveznici uvek vraćati, navodi Bi-Bi-Si.

- I znamo da će, zahvaljujući tvojoj milosti, i pravdenosti našeg cilja, naši sinovi trijumfovati. Neki se nikada neće vratiti. Te Oče prigrli, i primi herojske sluge u svoje kraljevstvo. I, o Gospode, daj nam vere, vere u tebe, vere u naše sinove, vere jednih u druge i vere u naš zajednički pohod - preneo je Tramp Ruzveltove reči.

Foto: Tanjug AP/Chris Jackson/Pool photo

Svetski lideri okupili su se danas u Portsmutu, na jugu Velike Britanije, kako bi obeležili 75-ogodišnjicu najveće pomorske invazije u istoriji, takozvanog Dana D.

#Donald Tramp

'