AKTUELNO

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je danas da je mandat Tereze Mej predstavljao "vrlo komplikovan period" za odnose izmedju Velike Britanije i Rusije, navodeći da Rusija sa pažnjom prati situaciju posle objave britanske premijerke o ostavci.

- Nažalost, ne mogu da se setim ni jednog doprinosa razvoju bilateralnih odnosa izmedju Rusije i Velike Britanije. Pre će biti suprotno, mandat premijerke Mej predstavlja vrlo komplikovan period za naše odnose - rekao je Peskov novinarima.

On je odbio da komentariše samu ostavku. Rekao je da Rusija pažljivo prati ceo proces vezan za Bregzit koji, kako je naveo, ne utiče samo na Veliku Britaniju nego i na situaciju u Evropskoj uniji.

- U našem je interesu da imamo predvidljivog, stabilnog partnera koji se razvija - rekao je Peskov i podsetio da je EU prvi trgovinski partner Rusije.

Napetost izmedju Moskve i Londona stalno raste od 2006. godine i smrti Aleksandra Litvinjenka, bivšeg ruskog tajnog agenta otrovanog polonijumom 210 u Velikoj Britaniji. Britanski sudija je ustanovio odgovornost Rusije u tom slučaju. ; Pored drugih tačaka neslaganja izmedju Moskve i Zapada od Sirije do Ukrajine novo zaoštravanje odnosa zabeleženo je sa prošlogodišnjim trovanjem bivšeg duplog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke u Solzberiju na jugu Engleske. London je za trovanje optužio rusku vojnu obaveštajnu službu GRU, ali Moskva je odbacila te "nedopustive optužbe" i čvrsto demantuje bilo kakvu umešanost u taj slučaj koji je izazvao duboku diplomatsku krizu izmedju dve zemlje.

#Tereza Mej

'