AKTUELNO

Premijerka Tereza Mej provodi poslednje dane na čelu britanske vlade i pod velikim je pritiskom da objavi datum povlačenja iz EU pošto je propao i nezin poslednji predlog za Bregzit, a to pitanje je zasenilo evropske izbore koji se u danas održavaju u Velikoj Britaniji, javlja Rojters.

Agencija istovremeno navodi izjavu britanskog šefa diplomatije Džeremija Hanta da će Tereza Mej i dalje biti na čelu vlade i kao premijrka dočekati američkog predsednika Donalda Trampa koji dolazi u posetu Londonu početkom juna.

- Tereza Mej dočekaće ga kao premijerka, upravo tako - rekao je Hant odgovarajući na pitanje novinara koga Hant očekuje kao premijera kad Tramp počne svoju posetu Britaniji 3. juna.

Hant je odbio da komentariše o čemu će razgovarati na današnjem sastanku..

Dnevni list "Tajms" objavio je da će Tereza Mej upravo u petak objaviti datum povlačenja i da će ostati premijerka sve dok njen naslednik ne bude izabran, a reč je o procesu koji traje u dve faze, navodi britanska agencija. Prošlo je skoro tri godine otkad su birači u Velikoj Britaniji sa 52 odsto "za" prema 48 odsto "protiv" glasali za izlazak iz Evropske unije, a i dalje je nejasno kako će, kada će i da li će uopšte Britanija, kao jedna od pet vodeći ekonomija sveta, izaći iz evropskog kluba kojem se pridružila 1974. godine.

#Tereza Mej

'