AKTUELNO

Austrijski vicekancelar i lider Slobodarske partije Austrije Hajnc Kristijan Štrahe podneo je ostavku.

Štrahe je danas podneo ostavku na funkciju vicekancelara, a najavljeno je da će sutra podneti i na funkciju lidera stranke.

Podsetimo, Austrijske opozicione stranke zatražile su ostavku vicekancelara Hajnca-Kristijana Štrahea posle objava u dva nemačka lista kako navodno nudi unosne državne ugovore potencijalnom ruskom investiotru.

Listovi Zidojče cajtung (Sueddeutsće Zeitung) i Špigel (Der Spiegel) objavili su odlomke tajno snimljenog videa koji navodno pokazuje Štrahea, vođu austrijske krajnje desničarske Slobodarske stranke (FPO), kako se sastaje sa ženom koja tvrdi da je zainteresovana da investira velike iznose novca u Austriju.

I Gudenus podneo ostavku

Posle vicekancelara i lidera Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc Kristijana Štrahea, i potpredsednik te desničarske stranke i šef njenog poslaničkog kluba Johan Gudenus podneo je danas ostavku na sve političke funkcije. Gudenus, koji je prisustvovao večeri pre dve godine na Ibici, na kojoj je Šrahe jednoj navodnoj nećaki ruskog milijardera ponudio državne poslove u zamenu za finansijsku pomoć stranci, o čemu je dospeo vide snimak u javnost, saopštio je da se povlači sa funkcije šefa poslaničkog kluba i poslanika u austrijskom parlamentu. On je dodao da se povlači i sa svih funkcija u FPO. - Želim da iskažem duboko žaljenje zbog događaja od pre dve godine. Uz to, žao mi je što sam svojim delovanjem razočarao glasače, funkcionere i saradnike koji su imali poverenje u mene - naveo je Gudenus u saopštenju. Gudenus je, inače, oženjen sa Srpkinjom Tajanom i negovao je tesne veze s rukovodstvom Republike Srpske, gde se i oženio.

#Austrija

#Hajnc Kristijan Štrahe

#lažna ostavka

'