AKTUELNO

Austrijske opozicione stranke zatražile su ostavku vicekancelara Hajnca-Kristijana Štrahea posle objava u dva nemačka lista kako navodno nudi unosne državne ugovore potencijalnom ruskom investiotru.

Listovi Zidojče cajtung (Sueddeutsće Zeitung) i Špigel (Der Spiegel) objavili su odlomke tajno snimljenog videa koji navodno pokazuje Štrahea, vođu austrijske krajnje desničarske Slobodarske stranke (FPO), kako se sastaje sa ženom koja tvrdi da je zainteresovana da investira velike iznose novca u Austriju.

U videu Štrahe i njegov partijski kolega Johan Gudenus govore neimenovanoj ženi da može da očekuje unosne građevinske ugovore ako kupi jednu austrijsku novinu i podržava Slobodarsku stranku. Listovi su naveli da je forenzički video stručnjak proverio autentičnost videa. Dva lista su navela da je sastanak, održan više meseci pre austrijskih parlamentarnih izbora, očigledo bio zamka da kompromituje dvojicu političara, mada nije jasno ko stoji iza njega.

- Vreme je da se prekine ovaj košmar. Štrahe i Gudenus moraju da podnesu ostavku danas - rekla je šefica austrijske Socijaldemokratske stranke Pamela Rendi Vagner.

Ona je pozvala austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, iz Narodne stranke desnog centra, da preuzme odgovornost za saveznike svoje vlade, navodeći da je Kurc izabrao da uđe u tu koaliciju.

Verner Kogler, vodeći član austrijske opozicione Zelene stranke takođe je pozvao Kurca da rasformira koaliciju.

Prema listovima, video obuhvata oko šest sati razgovora na španskom ostrvu Ibici između astrijskih političara i žene koja tvrdi da je rođaka istaknutog ruskog biznismena. Pored razgovora o mogućim investicijama u Austriji, uključujući kupovinu uticajnog tabloida Kronen zajtung, Štrahe takođe izgleda nagoveštava kako bi moglo novac da se usmeri ka njegovoj stranci preko nepovezane fondacije da bi se zaobišli austrijski propisi o političkim donacijama. Špigel je naveo da su Štrahe i Gudens potvrdili da su imali neki privatan sastanak na Ibici ali su negirali da su radili bilo šta nezakonito.

#Austrija

#Ostavka

'