AKTUELNO

Izgradnja crkve Svete Katarine u centru Jekaterinburga je suspendovana, saopštio je večeras gradonačelnik Aleksandar Visokinski obraćajući se demonstrantima, koji su se okupili na gradilištu.

Ranije danas, ruski predsednik Vladimir Putin predložio je da se, pre nego što se donese odluka o tome da li će se nastaviti planovi za izgradnju crkve u jednom od gradskih javnih parkova, o tome izjasne stanovnici Jekaterinburga, preneo je Tas s. Putin je pojasnio da se to odnosi na mišljenje lokalnog stanovništva, a ne na, kako je rekao, "profesionalne demonstrante iz Moskve koji su došli da prave nerede i promovišu sebe".

- Postoji jednostavan izlaz iz ove situacije - sprovedite lokalni referendum  - predložio je Putin i dodao da bi nakon toga "manjina morala da poštuje volju većine".

Od 13. maja u Jekaterinburgu se održavaju mitinzi, koji nisu odobreni, protiv planova da se ponovo izgradi katedrala Svete Katarine u parku, umesto na mestu koje je prvobitno određeno. Crkva Sv. Katarine u Jekaterinburgu treba da bude izgrađena do 2023. godine, kada grad proslavlja svoju 300. godišnjicu.

#Crkva

'