AKTUELNO

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je danas izvršnu naredbu kojom se zabranjuje američkim kompanijama da koriste telekomunikacionu opremu kompanija koje za nacionalnu bezbednost SAD predstavljaju rizik.

Kako navodi Rojters, Tramp je ovom naredbom "popločao put" da se američkim kompanijama zabrani poslovanje sa kineskim gigantom "Huavejem".

AP, takođe, navodi da se u naredbi koju je Tramp potpisao ne precizira koje su kompanije ili zemlje pretnja za američku nacionalnu bezbednost, ali i podseća da Trampova administracija već neko vreme pokušava da američke kompanije odvrati od korišćenje opreme "Huaveja".

Američka agencija podseća i da je Tramp u avgustu 2018. doneo zakon kojim se američkoj vladi zabranjuje da koristi opremu "Huaveja" i drugog kineskog giganta, kompanije ZTE.

AP napominje da je američka vlada, koja se nalazi u eskalirajućem trgovinskom ratu sa Kinom, ranije izrazila zabrinutost da bi "Huavej" svojom ekspanzijom na evropskom tržištu mogao da pristupi osetljivim informacijama čime bi doveo u opasnost NATO.

#Donald Tramp

#Huawei

'