AKTUELNO

Američke vlasti privele su 50 osoba osumnjičenih za vezu sa, kako su naznačili tužioci, raširenom šemom sklapanja lažnih brakova, čija je svrha zaobilaženje imigracionih zakona.

U optužnici je navedeno da su prevare izvodene širom američke savezne države Teksas, a u tome su učestvovali lokalni žitelji i državljani Vijetnama, preneo je Glas Amerike.

Kako je navedeno u sudskim podnescima, drzavljani Vijetnama su, s ciljem sticanja statusa stalnog boravka u SAD, plaćali između 50.000 i 70.000 dolara organizaciji koju je vodila osoba pod imenom Esli Jen Ngijen.

Nakon uplate organizovano je njihovo povezivanje sa državljanima SAD, koje bi odredila organizacija i kojima je davan deo uplaćenog novca.

Optužnica, podignuta prošle sedmice, obuhvata ukupno 96 osoba koje su osumnjičene za prevaru sklapanja lažnih brakova i imigracionih vlasti, laganje pod zakletvom i uticanje na svedoke.

Američke vlasti navode da su u svrhu davanja većeg legitimiteta prijavama vijetnamskih državljana, organizatori obezbeđivali fotografske albume lažnih slika sa venčanja, lažna poreska dokumenta, životne troškove ili podatke o zaposlenju.

Tužioci definisu lažne brakove kao zajednicu supružnika koji nikada nisu živeli zajedno, niti to nameravaju, ili osobe koje su se upoznale neposredno pre nego sto su podnele molbu za stupanje u brak.

#Brak

#Hapšenje

#SAD

'