AKTUELNO

Američki državni sekretar Majk Pompeo je u ponedeljak u Briselu izneo informacije o "rastućim pretnjama" iz Irana evropskim saveznicima i NATO zvaničnicima, saopštio je specijalni američki izaslanik za Iran Brajan Huk.

- Sekretar je želeo da podeli neke detalje koje ne iznosimo javno. Smatramo da Iran treba da pokuša da razgovara umesto što preti. Oni su loše odlučili fokusirajući se na pretnje - rekao je Huk.

- Iran je rastuća pretnja i poseta Briselu se činila pravovremenom na putu za Soči - rekao je Huk, govoreći o planiranoj poseti Pompea tom ruskom letovalištu gde će se danas sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i šefom diplomatije Sergejem Lavrovim. Pompeo je otkazao posetu Moskvi, planiranu za ponedeljak i umesto toga se zaustavio u Briselu.

Huk je dodao da je Pompeo sa sagovornicima u Briselu razgovarao i o napadu na nekoliko naftnih tankera kod obale Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Na pitanje da li Pompeo krivi Iran za napade, Huk je odgovorio:

Razgovarali smo o onome što je izgledalo kao napad na komercijalni brod koji je bio usidren kod Fudžaire. Veoma nam je drago što su nas Ujedinjeni Arapski Emirati pozvali da pomognemo u istrazi".

#Iran

#Majk Pompeo

'