AKTUELNO

Razorni zemljotres koji je pogodio kinesku provinciju Sečuan pre 11 godina bio je tragedija za stanovništvo, ali je uništio i veliki deo pandinog staništa, a nekoliko pandi je uginulo.

Jedanaest godina kasnije, kineska vlada odlučila je da u njihovu čast stvori veliki nacionalni park. Ovaj nacionalni park, čiji će konacni plan verovatno biti dovršen u jesen, obuhvata 10.476 kvadratnih kilometara, što je gotovo tri puta veći prostor od Jeloustona u SAD.

Najveći deo njegove površine nalaziće se u provinciji Sečuan, u kojoj živi više od 80 posto divljih pandi. Inače u ovoj provinciji nalazi se desetak rezervata pande i drugih zaštićenih područja koja sadrže hiljade biljnih i životinjskih vrsta, od kojih su mnoge ugrožene.

Ono što je pozitivno je što se broj pandi u odnosu na 1980. godinu kad ih je bilo oko 1.200 povećao, pa je poslednji popis iz 2015. godine pokazao da ih ima čak 1.864, prenosi Nešenel Džeografik.

Ovo novo sklonište ima za cilj da poveže fragmentirano stanište pande i na taj način poveže populacije ovih medveda, te da je zapravo u povezanosti njihova buducnost, preneo je portal Klix.ba. Teoretski, to će im poboljšati sposobnost da pronađu partnere i povećaju njihovu genetsku raznolikost.

#Panda

'