AKTUELNO

Poznati francuski arhitekta, specijalista za konzervaciju Pjerluđi Perikolo izjavio je danas da bi obnova katedrale Notr dam mogla da potraje 15 godina, što je znatno više nego pet, koliko je najavio francuski predsednik Emanuel Makron.

- Ne manje od 15 godina, to je ogroman zadatak - rekao je Perikolo za jedan francuski magazin, prenosi AP.

Perikolo, koji je radio na restauraciji bazilike iz 19. veka u Nantu i koja je teško oštećena u požaru 2015. godine, rrekao je da će trebati samo dve do pet godina da se proveri stabilnost ogromne katedrale u Parizu.

- To je fundamentalan korak i veoma kompleksan, jer je teško poslati radnike u zdanje čiji su zasvođeni plafoni natopljeni vodom. Kraj požara ne znači da je zgrada potpuno spašena. Kamen se može oštetiti kada je izložen visokim temperaturama i menja svoj mineralni sastav - rekao je Perikolo.

Ovaj njegov komentar usledio je nakon što je biskup Notr dama izjavio da će katedrala birti zatvorena pet do šest godina. Za obnovu katedrale do sada je prikupljeno skoro milijardu dolara, a donatori su bile velike kompanije, bogati pojedinci i obični građani.

#Notr Dam

'