AKTUELNO

Izraelski vojnici su rano jutros srušili dom Palestinca optuženog da je u decembru izveo teroristički napad na Zapadnoj obali, saopštila je vojska.

Oni su pred zoru ušli u selo Kobar kraj Ramale i srušili kuću Saliha Bargutija. Barguti je ubijen 12. decembra u pokušaju hapšenja, navode izraelski mediji.

On je optužen za napad kraj jevrejskog naselja Ofra u kojem je ranjeno sedmoro ljudi, uključujući i jednu trudnicu. Ona se potom prevremeno porodila, a beba je preminula nekoliko dana kasnije.

Dan nakon što je Salih Barguti ubijen, njegov brat Asem, koji mu je pomagao u napadu kraj Ofre, izveo je drugi oružani napad na autobuskoj stanici nedaleko od jevrejskog naselja Givat Asaf.

U tom napadu su ubijena dva vojnika, a još jedan vojnik i jedna žena su ranjeni.

Asem Barguti je uhapšen u januaru posle potere koja je trajala skoro mesec dana. Njegov dom takođe u selu Kobar je srušen u martu.

Izraelske vlasti tvrde da je rušenje kuća napadača mera zastrašivanja i da odvraća potencijalne napadače od novih napada.

Kritičari takve mere upozoravaju da se radi o kolektivnom kažnjavanju koje nema efekta.

Na Zapadnoj obali živi oko 400.000 jevrejskih naseljenika među 2,5 miliona Palestinaca. Tu teritoriju Izrael drži pod okupacijom više od pola veka.

#Izrael

#Palestina

#vojnik

'