AKTUELNO

Dok je požar u ponedeljak uveče devet sati gutao katedralu Notr Dam u Parizu, vatrogasci su se trudili i da spasu što više njenih dragocenosti, čija je vrednost neprocenjiva.

Svetinja stara više od osam vekova dom je umetničkim delima, arhitekturi, muzičkim instrumentima, statuama i religioznim relikvijama - od orgulja od 8.000 cevi do skulpture Nikolasa Kustoa "Silazak sa krsta". Među njenim vrednim delima nalazi se i Hristova kruna od trnja, koju su vatrogasci i policajci spasili od razornog požara formirajući ljudski lanac.

Pariški vatrogasci su se svojim životima suprotstavili vatri kako bi spasili neke od neprocenjivih svetskih relikvija, formirajući ljudski lanac unutar izgorelog Notr Dama kako bi spasili krunicu Isusa Hrista.

O njihovom hrabrom potezu progovorila je gradonačelnika Pariza Ana Hidalgo, koja im je na Tviteru zahvalila.

- Kruna od trnja, odora svetog Luja i nekoliko drugih velikih radova su sada na sigurnom mestu - napisala je ona u tvitu.

Otac Fournier, kapelan vatrogasaca u Parizu, rekao je novinarima da je ušao u katedralu koju je gutao plamen, kako bi spasio oltar i krunu od trnja.

Francuski ministar kulture na tvtieru je objavio fotografiju na kojoj se vidi kako policajci evakuišu vredna dela iz katedrale.

Na snimcima koji su sinoć preplavili društvene mreže vidi se kako je ogromnom požaru, koji je zahvatio francusku svetinju u ponedeljak popodne, odoleo i krst na vrhu katedrale, dok se zvonik urušio.

Fotografije iz unutrašnjosti Notr Dama prikazuju zidove crne od gareži, dok se sa oltara i dalje diže dim. Umesto vrednih relikvija nalazi se pepeo, ali krst se i dalje visoko uzdiže nad oltarom.

Međutim, sudbina velikog broja dragocenosti i dalje je nepoznata, a vremenom će se saznati šta je sve uspelo da se sačuva iz razornog požara u kojem je izgoreo krov katedrale. Zvaničnici su saopštili da su uspeli da sačuvaju kamenu konstrukciju katedrale.

Ovo su dragocenosti koje su spasene:

SVETA KRUNA OD TRNJA

Jedna od najcenjenijih relikvija Notr Dama je prva trnovita kruna koja je stavljena na Isusovu glavu tokom njegovog raspeća. U pitanju je trnova kruna u kojoj se nalaze delići krune od trnja koju su rimski vojnici stavili na glavu Isusu Hristu.

Kruna poreklom iz Jerusalima data je kralju Luju IX 1238., a kasnije je smeštena u Notr Dam.

ODORA SVETOG LUJA

Odora svetog Luja je lanena konfekcija iz 13. veka za koju se tvrdi da pripada kralju Luju - jedinom francuskom kralju koji je postao sveti.

Krunisan 1226. godine, Luj je učestvovao u sedmom krstaškom ratu i umro je tokom osmog krstaškog rata 1270. godine. On je kanonizovan 1297. godine.

SEVERNA ROZETA

Jedan od ogromnih vitraža Notr Dama je neoštećen, tvrdi francuski novinar Laurent Valdiguie.

U pitanju je severna Rozeta, a pored nje postoje još dva, na zapadnoj i južnoj strani katedrale.

OLTAR

Centralni deo svetinje, oltar sa velikim krstom, navodno je spasen od požara. Međutim, za sada još nema zvaničnih potvrda da je i on odoleo požaru.

NEPOZNATA SUDBINA MNOGIH DRAGOCENOSTI

Sudbine nekih dragocenosti su i dalje nepoznate, a među njima je i centralni deo katedrale, skulptura Nikolasa Kustoa "Silazak sa krsta", koja se nalazi glavnom oltaru Notr Dama.

Takođe, ne zna se kakva je sudbina druga dva Roze prozora, kao ni sudbina delića Časnog krsta i eksera kojim je Isus prikovan za krst.

Ne zna se ni šta se dogodilo sa velikim orguljama sa 8.000 cevi.

Kultna statua - poznata kao Notr Dam Pariza, sa kojom katedrala deli ime - prikazuje Bogorodicu i Isusa. Nastala u 14. veku, preseljena je u Notr Dam 1818. godine. Nije poznato da li je ona uništena u požaru.

Katedrala ima 10 zvona - najstarije zvono, Emanuel, teško je 13 tona, nastalo je u 15. veku, a preuređeno 1681. godine. Za sada nije poznato šta je sa njima.

#Notr Dam

#Pariz

#Požar

'