AKTUELNO

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš oštro je osudio sukobe kod libijske prestonice Tripolija i pozvao na neodložno obustavljanje svih vojnih operacija radi smirivanja situacije.

Gutereš je ponovo istakao da nema vojnog rešenja za sukob u Libiji i pozvao sve strane da se odmah uključe u dijalog radi postizanja političkog rešenja.

- Specijalni predstavnik generalnog sekretara u Libiji je spreman da posreduje u tom dijalogu - navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu UN.

Gutereš je, takođe, osudio vazdušni napad snaga opozicione Libijske nacionalne armije zbog čega su libijske vlasti zatvorile taj jedini funkcionalni aerodrom u Tripoliju.

UN su navele da je više od 3.400 ljudi pobeglo prethodnih dana od sukoba u blizini Tripolija.

U sukobima je do sada ubijeno 49 osoba, među kojima ima i civila.

Koordinator UN u Libiji Marija de Valje Riviero izjavila je juče da zbog sukoba hitne službe nisu u mogućnosti da pomognu povređenima i civilima.

Upozorila je da će sukobi pogoršati stanje u migrantskim kampovima u glavnom gradu Libije.

U Libiji su od prošle sedmice obnovljeni sukobi kada je Libijska nacionalna armija (LNA) predvođena Kalifom Haftarom sa istoka krenula u osvajanje zapada zemlje i centra Tripolija, gde kontrolu ima međunarodno priznata vlada predvođena Fajezom Sarajem.

Saraj je uzvratio "novom Gadafiju", kako Haftara nazivaju njegovi protivnici, operacijom "Vulkan gneva", radi odbrane prestonice Libije.

Od pada 2011. bivšeg lidera Libije Muamera Gadafija, zemlja je ušla u nestabilnosti sa dve suprostavljene administracije i nizom oružanih grupa koje se bore za vlast i kontrolu nad naftnim poljima.

Od leta 2014. godine politički je podeljena na dve vlade - samoproglašenu na istoku zemlje, pod kontrolom Kalife Haftara (75), i međunarodno priznatu vladu, sa sedištem u Tripoliju, sa premijerom Fajezom Sarajem.

#Antonio Gutereš

#Tripoli

#Ujedinjene nacije

'