AKTUELNO

Napeto zatišje zavladalo je danas u pojasu Gaze nakon žestoke razmene vatre prošle noći izmedju Hamasa i izraelske vojske izazvane raketom koja je u ponedeljak ujutru pala na jednu kuću severno od Tel Aviva, ranivši sedmoro ljudi.

Udari izraelske vojske na pojas Gaze započeti juče predveče u znak odmazde nastavljeni su do rano jutros drugi dan zaredom i ekstremisti iz pojasa Gaze su ispaljivali rakete na Izrael.

- Nastavićemo da naplaćujemo skupo Hamasu za njegove napade na izraelske gradjane i zato sve glasine o prekidu vatre nisu tačne -  izjavio je danas izraelski ministar javne bezbednosti Gilad Erdan.

Ministar Erdan je ocenio da je jasno da Hamas teži primirju, ali da Izrael neće zaustaviti svoju ofanzivu dok ne ispuni ciljeve. Islamski ekstremistički Hamas koji vlada Gazom objavio je sinoć da su egipatski posrednici izdejstvovali prekid vatre ali je prekogranično nasilje nastavljeno do rano jutros, navodi AP. Visoki zvaničnik Hamasa izjavio je danas za izraelske medije da su frakcije u Gazi posvećene prekidu vatre i Al Džazira je javila da Egipat i dalje pregovora s njima i s Vladom Izraela da se uspostavi zatišje.

Izraelski mediji navode da su napadi iz Gaze u noći izmedju ponedeljka i utorka bili ograničeni na pogranično područje i da su trajali do tri sata. Udari izraelskih vazduhoplovnih snaga su takodje nastavljeni i poslednji je bio u 4,30 sati. Pre izjave ministra javne bezbednosti u izraelskim medijima je ocenjeno da su obe strane zainteresovane za prekid vatre. Izraelska vojska tvrdi da je spremna za eskalaciju u slučaju velikog broja žrtava.

Lokalne škole u naseljima pored granice Gaze i u Aškelonu na jugu su zatvorene. Izraelska vojska je rekla i da je napala 15 meta na severu Gaze uključujući ciljeve Hamasa u Beit Hanunu i Islamskog džihada u Beit Lahiji. Kako je navedeno ti napadi su bili odmazda za rakete ispaljene na izraelsku teritoriju. Oko 30 raketa ispaljeno je na Izrael od 22 sata po lokalnom vremenu i sirene za raketnu uzbunu oglasile su se na jugu kada je po tvrdnji Hamasa stupio na snagu prekid vatre. Izraelski protivraketni sistem Gvozdena kupola presreo je nekoliko raketa, a ostale su pale na otvoreno područje. Zbog jučerašnjeg napada ;za koji je Izrael optužio Hamas izraelski premijer Benjamin Netanjahu skratio je posetu Vašingtonu i odlučio da se vrati kući. U mnogim velikim gradovima Izraela otvorena su skloništa od bombi i pojačne izraelske vojne snage duž granice s Gazom,a lideri Hamas prešli su u ilegalu.

#Izrael

'