AKTUELNO

Oko 50.000 osoba protestovalo je danas protiv mafije u Padovi, na dan sećanja na žrtve organizovanog kriminala na jugu Italije. Dan sećanja na nedužne žrtve mafije obeležava se od 1996, a centralno obeležavanje ove godine održano je u Padovi.

Mafijaške organizacije jedan su od najvećih problema društvenog života u Italiji. Hiljade mladih i predstavnika i članova različitih udruženja stigli su u Padovu iz drugih italijanskih gradova, gđe su pročitana imena 111 žrtava mafije.

Protestima se pridružio i italijanski državni antimafijaški i antiteroristički tužilac Federiko Kafijero de Raho.

- Vidimo da je ekonomija prljava i da su zdrave firme pale u ruke mafije. U opasnosti smo da upravljanje ekonomijom dođe u ruke mafije - poručio je De Raho, prenosi "Al Džazira".

Ukazao je i na važnost prijavljivanja svake neobične situacije policiji i pravosudnim institucijama. Osnivač udruženja "Libera" Luiđi Čioti poručio je da 163 godine pričaju o mafiji.

- U civilizovanoj zemlji, kao što je Italija, neprihvatljivo je da 80 posto porodica žrtava mafije ne zna istinu ili zna samo deo - rekao je Čioti. Predsednik Italije Serđo Matarela uputio je poruku organizatorima.

#Italija

'