AKTUELNO

Poslanici Parlamenta Kazahstana usvojili su amandmane na Ustav zemlje kako bi preimenovali glavni grad u čast prvog predsednika Nursultana Nazarbajeva.

Ideju o promeni imena Astane je pre nekoliko sati izneo novi predsednik Kasim-Žomart Tokajev, dosadašnji predsednik parlamenta.

Posle skoro 30 godina na vlasti, Nursultan Nazarbajev je juče iznenada podneo ostavku na mesto šefa države, na kom se nalazio od pre raspada Sovejtskog Saveza.

On će i dalje ostati predsedavajući saveta za nacionalnu bezbednost kao i šef vladajuće partije, što će mu izvesno ostaviti veliki politički uticaj.

Inače, Kazahstan je najveća zemlja na svetu koja nema izlaz na more.

Nazarbajeva ćerka nova predsednica Senata

Novi vršilac dužnosti predsednika Kazahstana Kašim Jomart Tokajev imenovao je danas za predsednicu Senata Darigu Nazarbajev, ćerku Nursultana Nazarbajeva, koji je neočekivano podneo ostavku na mesto šefa države posle tri decenije na vlasti.

Kako ocenjuje Rojters, imenovanje Darige Nazarbajeve je prvi značajniji potez Tokajeva posle njegove današnje inauguracije i ukazuje na mogućnost da ona bude njegov naslednik posle isteka predsedničkog mandata u aprilu 2020. godine.

Britanska agencija ujedno podseća da prema Ustavu Kazahstana, predsednik Senata preuzima nadležnosti predsednika države u slučaju njegove ostavke ili smrti.

#Ime

#Kazahstan

#prestonica

'