AKTUELNO

Vršilac dužnosti ministra odbrane SAD Patrik Šenahan izjavio je da je američkom Kongresu predočio listu budžetom predviđenih projekata za izgradnju vojne infrastrukture koji bi mogli biti ukinuti kako bi se pomoglo finansiranje izgradnje zida na granici s Meksikom.

Američki predsednik Donald Tramp je prošlog meseca proglasio stanje povišene nacionalne bezbednosti u nastojanjima da obezbedi finansije za izgradnju zida na granici sa Meksikom bez saglasnosti Kongresa.

Kako je javio Rojters, proglašnje stanja povišene nacionalne bezbednosti omogućava Trampovoj administraciji da za svrhu gradnje zida koristi novac iz budžeta za vojnu infrastrukturu ukoliko je to potrebno.

Dokument koji je Kongresu dostavio Šenahan i u koji je agencija Rojters imala uvid ima više od 20 stranica, a među projektima predloženim za obustavu su groblje pri Amerčkoj vojnoj akademiji u Njujorku, kao i komanda i i kontrolna zgrada u Kampu Tango u Južnoj Koreji.

Međutim, ocenjuje Rojters, malo je verovatno da će ova lista zadovoljiti Kongres, navodeći da su mu sagovornici iz Kongresa rekli da je lista nepotpuna i da su na njoj samo projekti koje je Kongres već odobrio.

Pentagon je saopštio da bi za eventualnu izgradnju zida iz budžeta predviđenog za izgradnju vojne infrastrukture mogao da izdvoji oko 3,6 milijardi dolara, ukoliko to bude potrebno.

#Amerika

'