AKTUELNO

Teroristički napad, koji se juče dogodio u dve džamije na Novom Zelandu, potresao je svet, a stravični detalji koji polako izlaze u javnost, pokazuju kakav se horor odvijao na licu mesta kada je Brenton Tarant uzeo pušku i ubijao ljude.

Pojedini vernici koji su bili u džamiji u toku napada su pokušali da se suprotstave napadaču, a jako mali broj je uspeo da preživi njegov krvavi pir.

Jedan od njih je i Abdul Aziz (48), kojeg je javnost pozdravila kao pravog heroja, nakon što je uspeo da se suprotstavi ubici, prenosi Dejli Mejl.

Foto: Tanjug

On je napadača počeo da juri sve do njegovog auta, nakon čega je ubica otišao sa lica mesta. Mnogi misle da je na taj način uspeo da spreči da više ljudi bude ubijeno.

Abdul je u džamiji bio sa četvoricom sinova, a o svom suočavanju sa ubicom kaže da veruje da bi svako uradio isto na njegovom mestu.

On je istakao da je istrčao iz džamije vrišteći, nadajući se da će to odvući pažnju napadača.

Rekao je da je napadač otrčao do svog automobila kako bi uzeo drugo oružje, kako bi nastavio svoj krvavi pir.

Abdul je rekao da je mogao da čuje svoje sinove, starosti (11) i (5) godina, kako ga zovu da se vrati unutra.

Foto: Tanjug AP

Naoružani napadač je nastavio da puca, ali je Abdul prošao pored parkiranih automobila pa je to sprečilo napada da ga ubije.

Potom je uzeo pištolj koji je napadač ispustio, ali oružje nije imalo municiju. Bacio je pištolj na automobil napadača i slomio mu prozor, pa veruje da se napadač uplašio.

Abdul je rekao da je napadač psovao i da je pretio da će ih sve pobiti. Potom je ušao u vozilo i odvezao se sa mesta događaja, a Abdul je trčao za njim sve dok nije ubrzao.

Abdul je poreklom iz Kabula u Avganistanu. Kao dečak je napustio rodnu zemlju, a potom je 25 godina živeo u Australiji, sve dok se nije preselio na Novi Zeland.

Foto: Tanjug AP

Istakao je da mu Novi Zeland izuzetno dopada i da je ovde uvek bilo mirno.

Dodao je da nije osećao strah kada se suočio sa napadačem i da veruje da ni Alah nije mislio da je vreme da sada umre.

Podsećamo, u napadu na Novom Zelandu na dve džamije poginulo je ukupno 49 osoba, dok je 48 povređeno.

#Novi Zeland

#Otac

#heroj

'