AKTUELNO

Pristalice istupanja Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji (EU) predvodjeni bivšem liderom antievropske stranke Ukip Najdželom Faražom danas kreće u marš iz grada Sanderland do Londona, javila je agencija AP.

Marš koji je predvidjen da traje dve nedelje održava se uz moto "Otići znači otići" (Leave Means Leave). Pristalice tvrdog Bregzita će pešačiti 434 kilometra izmedju Sanderlanda, grada na severu Engleske do Londona, gde treba da stignu 29. marta kad bi Bregzit zvanično trebalo da stupi na snagu.

Predvidjeno je da pristalice Bregzita stignu ispred britanskog parlamenta koji je ove nedelje odbacio niz tekstova o istupanju zemlje iz članstva u Uniji. Neizvesnost oko Bregzita i dalje traje. Britanski parlament je drugi put odbacio sporazum koji su London i Brisel postigli u novembru posle nekoliko meseci pregovora, ali je odlučio da traži od EU odlaganje datuma Bregzita.

EU je sa svoje strane navela da London treba da dostavi jasna objašnjenja zbog čega želi odlaganje datuma. To odlaganje treba jednoglasno da prihvate sve članice Unije.

#Bregzit

'