AKTUELNO

Rusija je osudila danas hipokriziju novih zapadnih sankcija protiv više zvaničnika i firmi zbog njihove uloge u pomorskom incidentu prošle godine kod Ukrajine, i obećala da će reagovati na taj "neprijateljski" akt.

- Izgovor da se uključe naši sunarodnici u spisak nelegitimnih sankcija EU je primer hipokrizije i cinizma - ocenilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju. U ranijem saopštenju izdatom sinoć ministarstvo je navelo da Rusija neće ostaviti taj neprijateljski akt bez odgovora i optužila je Evropljanje da zauzimaju strane uoči predsedničkih izbora u Ukrajini 31. marta. Evropska unija juče je produžila svoje sankcije protiv odredjenih ruskih pojedinaca i firmi na još šest meseci i dodala na spisak sankcija još osam ruskih zvaničnika povezanih sa incidentom u Kerčkom moreuzu.

Mere EU sada su primenjene na ukupno 170 pojedinaca i 44 entiteta, saopštio je juče Savet EU. Ekonomske i pojedinačne sankcije EU Moskvi koje su na snazi uvedene su zbog situacije u Ukrajini i ruskog pripajanja Krima 2014. godine. Takodje su juče SAD u saglasnosti sa Evropskom unijom, Australijom i Kanadom, uvele nove sankcije protiv ruskih zvaničnika zbog njihovog nastavka agresije u Ukrajini, prema saopštenju američkog ministarstva finansija. Američko ministarstvo stavilo je šest zvaničnika na crnu listu zbog zaplene ukrajinskih brodova u Kerčkom moreuzu kod Krima u novembru 2018. godine i zbog njihove podrške separatistima na istoku Ukrajine.

Sankcijama je takodje obuhvaćeno šest grupa u oblasti vojne industrije koje deluju na Krimu i dve gradjevinske i energetske kompanije. Prema tim merama zamrznuta je njihova imovina u SAD i zabranjeno trgovanje sa njima. Rusko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je "rusofobiju" Vašingtona i Otave i ocenilo da sankcije neće dovesti do rezultata koje su SAD i Kanada želeli.

U incidentu u Kerčkom moreuzu uhapšena su 24 ukrajinska mornara. Ruski graničari su hrabro ispunjavali svoju dužnost da brane granice zemlje, saopšteno je danas u Rusiji uz ocenu da je incident bio provokacija sa ukrajinske strane. Moskva je uhapsila Ukrajince u skladu sa propisima medjunarodnog prava, dodalo je rusko ministrstvo spoljnih poslova.

#Rusija

'