AKTUELNO

Austrijska Služba za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT) preduzela jei, nakon napada na džamije na Novom Zelandu, hitne mere predostrožnosti.

Na pitanje da li su preduzete mere zaštite džamija u Austriji, BVT odgovara da je, povodom terorističkog napada u Krajstčerču, ova služba preduzela prve hitne mere. Širom sveta službe nadležne za bezbednost strepe od sličnih napada na svojoj teritoriji.

- Iako je Novi Zeland geografski jako udaljen od Austrije, naređeno je da se situacija na odgovarajući način prati i ozbiljno shvati - poručuje BVT. Opozicija je, nakon napada na Novom Zelandu, upozorila i od vlade zahtevala razjašnjenje o terorističkim mrežama koje dosežu do Austrije.

Pozivali su se na izveštaj bečkog lista "Standard", prema kojem postoje veze sa ekstremnim desničarima u Nemačkoj, kao i na jedan incident sa sakrivenim oružjem na aerodromu Švehat 2017. kada je prilikom hapšenja jednog nemačkog vojnika otkrivena mreža aktivnih I bivših policajaca I vojnika koji su razmenjivali poruke o "Danu X", kada bude došlo do kraha države.

Terorista sa Novog Zelanda o tome je imao saznanja, te je, s tim u vezi, "linkovao" dva članka Dojče velea. Opozicija je zatražila od bezbednosnih službi da preduzme sve potrebne mere protiv ekstremnih desničara.

#Novi Zeland

'