AKTUELNO

Na oružju australijskog teroriste Brentona Taranta, koji je u gradu Kraistčrču na Novom Zelandu ubio najmanje 49 ljudi, nalazi se i amblem zloglasne SS divizije "Princ Eugen", čiji su pripadnici vršili zločine u Bosni i Hercegovini i Srbiji tokom Drugog svetskog rata.

Među brojnim natpisima na više jezika i crtežima je i takozvana "Odal runa", znak u obliku romba, koju su pripadnici ove divizije nosili na uniformi. Terorista je nosio i amblem "Crno sunce".

Crno sunce (nem. Sćwarze Sonne), takođe ponekad nazivano Sunčev kolut (nem. Sonnenrad ) je simbol okultnog značenja, a osnova simbola je "sunčev krug" koji je oslikan na podu "Obergruppenführer" dvorane u dvorcu Wewelsburg u Severnoj Rajni-Vestfaliji koji je pre i tokom Drugog svetskog rata bio jedno od najznačajnijih mesta za Sćutzstaffel (ili Š - paravojna organizacija koja je bila glavni dio Nacionalsocijalističke partije u Nemačkoj) Hajnriha Himlera.

Danas ga često koriste i okultne grupe vezane za nemački neo-poganski pokret, ali i satanisti, preneo je Radio Sarajevo.

Na oružju su navedene mnoge bitke i ličnosti koje su se tokom istorije borile protiv prodora Turaka u Evropu.

Tu su i imena Bajo Pivljanin, Marko Miljanov Popović, Stefan Lazar i Miloš Obilić. Bajo Pivljanin (1630-1687) - hajdučki harambaša s Pive, Miloš Obilić - junak iz srpske epske poezije koji je, prema predaji, ubio osmanskog sultana Murata I. u Bici na Kosovom Polju, 1389. godine.

Marko Miljanov Popović (1833 - 1901) - crnogorski narodni književnik, vojvoda iz plemena Kuči i Stefan Lazar - srpski knez Lazar Hrebeljanović (1329 - 1389) koji je poginuo u boju s Turcima na Kosovskom Polju.

Još jedno od imena koje je terorista napisao na svom oružju je i Šerban Kantakuzin. U pitanju je vlaški knez (1640 - 1688), koji je sarađivao s rumunskim knezom srpskog porekla Đorđem Brankovićem.

Na oružju su ispisana i sledeća imena: Dmitri Senjavin, Edvard Kodrington, Marko Antonio Bragadin i Ernest Ridger fon Štarhemberg.

Edvard Kodrington (1770 - 1851), bio je britanski admiral koji je učestvovao u trafalgarskoj bici i bici kod Navarina. Marko Antonio Bragadin (1523 - 1571) bio je mletački advokat i vojskovođa.

Grof Ernst Ridger fon Štarhemberg (1638 - 1701) je bio general carske austrougarske vojske za vreme ratova Austrije sa Turcima. Sve ove ličnosti spaja jedno - u jednom periodu svojih života borili su se protiv turske otomanske vojske.

Mada su pojedini s Turcima jedno vreme i sarađivali, poput Šarbana Kantakuzina, koji je s velikim vezirom Kara Mustafa-pašom opsedao Beč 1683. U terorističkom napadu na džamije na Novom Zelandu ubijeno je najmanje 49 osoba, a Brenton Tarant tereti se za ubistvo. Uhapšene su, navodno, još tri osobe.

#Napad

#Terorizam

'