AKTUELNO

Smirivanje tenzija je prioritet budućih odnosa Beograda i Prištine.

Mir je najvažnije dostignuće, poručila je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i apelovala na smirivanje situacije i tenzija između Beograda i Prištine i nastavak dijaloga.

Mogerini je to rekla na sastanku sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem u Davosu, a on je novinarima, prenoseći njene poruke, rekao i da je sa šeficom evropske diplomatije razgovarao o situaciji u regionu, odnosima između Beograda i Prištine, ali i o drugim temama.

-Ne bi bilo fer da govorim o svemu što je Mogerini govorila, ali mogu da kažem da je apelovala na smirivanje situacije i tenzija, rekla da je mir najvažnije dostignuće i apelovala na nastavak dijaloga - rekao je Vučić.

Kako kaže, on je njoj poručio da kao predsednik vlade ne podnosi zamenu teza u kojoj "ceo svet priča o vozu, a voz niko od Albanaca nije ni video", ali su zato Srbi na severu videli 17 oklopnih vozila i duge cevi.

-Rekao sam da Srbija ima samo jedan uslov, a to je da niko više ne pokuša da dugim cevima i oklopnim vozilima rešava probleme i da smo uvek spremni za svaku vrstu razgovora, smirivanje tenzija, jer nama ponajmanje odgovara bilo kakav problem, jer smo na dobrom ekonomskom putu - naveo je Vučić.

On je dodao da Srbija želi mir gotovo po svaku cenu, da nema problem da razgovara, ali da je lično izgubio poverenje u mnoge ljude jer, kako kaže, postoje stvari koje se ne rade.

-Nije neki Vučić ili bilo ko drugi poslao oružje i oruđe bilo gde, već su oni poslali i oružje i oruđe. Kad smo govorili o simbolima velike Albanije, tad ste nas kritikovali što je neko šutunuo u zadnjicu dvojicu njihovih fudbalera, a da smo izveli tenkove, da li biste nas pohvalili onako kako pojedine zapadne amabasade njih danas hvale? Pošto je valjda velika Albanija mnogo veća uvreda nego Srbija, ne velika Srbija, nego obična Srbija - naveo je Vučić.

On je rekao da u tome leži njegov lični problem, a da će, ukoliko s tim bude bilo kakvih problema u budućnosti, sebe isključiti iz te priče i postaviti nekoga ko može da stekne neku vrstu novog poverenja u albanske predstavnike.

-Postoje stvari koje se jednostavno ne rade, koje ne smete da radite, ne smete da se igrate oružjem i oruđem na teritoriji zapadnog Balkana, to svi ljudi moraju da znaju - naveo je Vučić.

Primetio je i da, ako je Kosovo nezavisna država, kako kažu u nemačkoj i američkoj ambasadi u Prištini, ne vidi razlog da se uopšte razgovara s Beogradom i da postoji dijalog.

-Super, onda rešite stvari, a nemojte nas da uključujete, samo nemojte da tražite da vam dajemo zeleno svetlo za nešto što je direktno protiv interesa srpskog naroda - naveo je on.

Č.N.

#Aleksandar Vučić

#Federika Mogerini

#Sastanak

'