AKTUELNO

Sjedinjene Američke Države (SAD) prvi put su Golansku visoravan označile kao teritoriju pod "kontrolom Izraela", a ne okupiranu u godišnjem izveštaju Stejt departmenta o ljudskim pravima u svetu, navode izraelski mediji.

U dokumentu piše da građani koji nemaju izraelsko državljanstvo na Golanskoj visoravni pod kontrolom Izraela imaju ista prava kao i izraelski građani.

Ranije je u takvim izveštajima strateški Golan označavan kao teritorija pod okupacijom Izraela.

Izraelski mediji navode da se u izveštaju takođe izbegava reč okupirana i kada se pominje Zapadna obala i pojas Gaze, koje su osvojene 1967. Izraelske snage su se povukle i evakuisale jevrejske naseljnike iz Gaze 2005, ali je i dalje drže pod blokadom, dok je Zapadna obala pod izraelskom vojnom kontrolom.

Međutim, uprkos ovim izmenama u vezi s Golanskom visoravni jedan zvaničnik Vlade SAD porekao je sinoć da to predstavlja američko priznanje izraelskog suvereniteta. Izrael je osvojio Golan od Sirije u šestodnevnom ratu 1967, a 1981. ga je anektirao.

Svetske sile već dugo pozivaju tu zemlju da se odrekne vlasti nad Golanom i okupaciju smatraju nelegalnom po međunarodnom pravu.

Izraelski desničarski lideri pozdravili su izmenu reči Stejt departmenta koju su neki pripisali diplomatskim naporima premijera Benjamina Netanjahua. On je trenutno usred izborne kampanje, a cilj mu je navodno da administracija američkog predsednika Donalda Trampa prizna suverenitet Izraela nad Golanom pre parlamentarnih izbora 9. aprila.

U novembru su se SAD prvi put usprotivile rezoluciji UN koja poziva da se okonča okupacija teritorije Golana od 1.200 kilometara kvadratnih dok su se ranije uzdržavale od glasanja, podsećaju strani mediji.

Portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, Nabil Abu Rudejne, sinoć je kritikovao izveštaj Stejt departmenta.

- Američka odluka da se izostavi pridev okupirana u (odnosu) na palestinske teritorije i Golan je nastavak pristupa američke administracije koja je neprijateljska prema palestinskom narodu i krši rezolucije međunarodnog legitimiteta - ocenio je Nabil Rudejne, prenela je palestinska novinska agencija Vafa (Wafa).

On je dodao da terminologija SAD neće izmeniti realnost da su okupirane palestinske teritorije od 1967. i okupirani arapski Golan zemlje pod izraelskom okupacijom prema odlukama UN i međunarodnom pravu.

#Izrael

#Vašington

'