AKTUELNO

Pregovori ne mogu da počnu dok London ne pokrene član 50.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je britanskoj premijerki Terezi Mej rekao da pregovarači Evropske unije zaduženi za proces izlaska Velike Britanije iz EU "nisu neprijateljski raspoloženi" prema Londonu, ali da će pregovori o Bregzitu biti "veoma, veoma" teški".

Junker je to saopštio na zajedničkoj konferenciji za medije sa malteškim premijerom Džozefom Muskatom, čija zemlja trenutno predsedava EU.

Predsednik Evropske komisije je rekao da je juče razgovarao sa Mejovom nakon što je ona iznela plan Bregzita.

Junker je pozdravio to što je britanska premijerka pružila razjašnjenja u vezi sa tim procesom i dodao da će EU pregovarači pokušati da obezbede fer sporazum za obe strane.

U međuvremenu, nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da Evropska unija sada ima jasnije viđenje o tome sa kakvim stavom će Velika Britanija pregovarati o Bregzitu, ali da ti pregovori ne mogu da počnu dok London ne pokrene član 50.

- Govor premijerke Tereze Mej nam je dao jasno viđenje kako Britanija želi da nastavi, ali pregovori mogu da počnu kad se pokrene član 50 - rekla je Merkelova na zajedničkoj konferenciji za novinare sa italijanskim premijerom Paolom Đentilonijem.

Merkelova je dodala da je glavno da Evropa ne dozvoli sebi da bude podeljena i da to treba da osigura putem intenzivnog dijaloga.

#Bregzit

#Evropska komisija

#Žan - Klod Junker

'