AKTUELNO

Etiopija i Francuska postigle su dogovor o prvoj vojnoj saradnji, koji uključuje pomaganje ovoj zemlji bez izlaza na more da izgradi mornaricu, dok Pariz radi na poboljšanju ekonomskih veza sa drugom najmnogoljudnijom zemljom Afrike.

- Ovaj sporazum bez presedana o saradnji otvara put za pomoć Francuske u uspostavljanju etiopske mornaričke komponente - rekao je Makron na konferenciji za štampu koju je održao zajedno sa premijerom Abijem Ahmedom.

Tokom četvorodnevne posete Rogu Afrike, predsednik Emanuel Makron pokušava da raskine veze sa kolonijalnom prošlošću na afričkom kontinentu i obnovi odnose u regionu koji u poslednjih nekoliko godina stagniraju, prenosi Rojters.

Sporazumom je predviđena i saradnja u vazdušnom saobraćaju, udružene operacije i mogućnosti za obuku i nabavku opreme.

Etiopija je rasformirala svoju ratnu mornaricu 1991. godine kada se tadašnja pokrajina Eritreja, koja se nalazi na Crvenom moru, odvojila nakon rata od tri decenije za nezavisnost.

Makron i Abij su se takođe dogovorili oko sporazuma o razvoju kulturnog nasleđa Etiopije, uključujući očuvanje crkava i otvaranje arheološkog lokaliteta u selu iz 12. veka. Paris će obezbediti 100 miliona evra za pomoć ekonomskoj tranziciji zemlje.

#Emanuel Makron

#Etiopija

#Francuska

#saradnja

'