AKTUELNO

Na ovom letu su bili brojni lekari, humanitarni radnici, profesori, ambasadori, policajci, pisci i sportisti

Među 157 žrtava pada putničkog aviona u Etiopiji je nekoliko desetina humanitarnih radnika iz više afričkih zemalja i ostatka sveta.

Agencija AP navodi da su na listi putnika bili posvećeni humanitarci iz neprofitnih organizacija, koji su se bavili dopremanjem čiste vode za stanovništvo, zaštitom okoline, pitanjem imigranata i zbrinjavanjem izbeglica.

Zajedno sa njima, avionom "boing 737 maks" na put iz Adis Abebe prema Najrobiju u Keniji krenuli su i pastori, profesori, ambasadori, policijski šefovi i ugledni pisci i sportisti. Među žrtvama su službenici organizacija Spasimo decu, Ker, Katoličke humanitarne službe, Svetskog programa za hranu, Međunarodnog komiteta za razvoj naroda, Svetskog saveta crkava i Zaštitnika građanskih prava.

Foto: Tanjug

Nastradala je i jedna šestočlana porodica iz Kanade, a među žrtvama je bilo i turista. U padu aviona poginuli su državljani iz 35 zemalja, a pojedinačno najviše žrtava je iz Kenije - 32. Adis Abeba i Najrobi su veliki centri humanitarnih organizacija, a neki od njihovih službenika su putovali na veliku konferenciju UN o životnoj sredini, koja je juče trebalo da počne u glavnom gradu Kenije.

Foto: Tanjug

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš potvrdio je da je u padu aviona nastradao najmanje 21 radnik svetske organizacije.

PUTNICI IZ AUSTRIJE

U etiopskom avionu koji se u nedelju srušio posle 6 minuta od poletanja bila su i četvorica putnika iz Austrije. Među 157 poginulih u ovoj avionskoj nesreći stradala su tri mlada lekara i jedan sveštenik.

Trojica prijatelja Armin S. (31), Volfgang E. (30) i Kritof S. (31) krenula su na odmor na ostrvo Zanzibar preko Najrobija, međutim tamo nikada nisu stigli. Kristofer S. trebalo je uskoro da postane otac. On je živeo sa svojom trudnom devojkom u Štajeru u Gornjoj Austriji gde je bio na specijalizaciji. U maju je trebalo da dobije svoje prvo dete. Na kobnom letu bio je pastor Norman Tendis (51) koji je pre dve decenije došao iz Nemačke da službuje u Koruškoj.

On je za sobom ostavio suprugu i tri ćerke od 10, 14 i 16 godina.

Lekar Armin S.radio je u Lincu u bolnici milosrdnih sestara. Njegove kolege su u šoku i još ne veruju da su ostali bez mladog i perspektivnog lekara. Ispred bolnice istaknuta je crna zastava. Treći lekar Volfgang E. rodom je iz Koruškeali je živeo u Beču i bio je jedan od najboljih govornika na kongresu 8. marta u Kopenhagenu, i perspektivnih lekara.

Foto: Tanjug

Čitava Austrija je u šoku i tuguje zbog gubitka četiri svoja građana u padu aviona.

POSLEDNJA PORUKA NASTRADALOG PROFESORA

Putnik na fatalnom letu Etiopiskog avioprevoznika je izgleda imao predosećaj da će se avion srušiti. Nigerijski profesor Pije Adesanmi ostavio je tajnu poruku na Fejsbuku dok je na aerodromu u Adis Abebi čekao na poletanje. On je bio profesor engleskog jezika na Institutu za afričke studije na Univerzitetu Karleton u Kanadi. Profesor Adesanmi je bio popularan među studentimai imao je nigerijsko i kanadsko državljanstvo.

Foto: Tanjug

Profesor Adesanmi je postovao citat iz Biblije: "Da se dignem na krilima od zore, i preselim se na kraj mora. I onde će me ruka Tvoja voditi, i držati me desnica Tvoja - Psalam 139: 9-10". To je navelo neke da se zapitaju da li je imao predosećaj da će se nešto dogoditi. Jedan od pratilaca je komentarisao: "Počivaj u miru prof. Pius Adesanmi. Ovo je bio njegov poslednji post pre nego što se ukrcao na nesretan let. Verovatno je imao predosećaj smrti zbog psalma koji je objavio. Afrika je izgubila redak dragulj. Počivaj u miru gospodine."

Foto: Tanjug

I mnogi drugi su na društvenim medijima istakli njegov konačni post i psalam. Takođe su naveli da je na svoj rođendan u februaru objavio post u kome se zahvalio ljudima i takođe rekao da je preživeo skoro fatalnu automobilsku nesreću 2018. godine, što ga je navelo da veruje da mu je Bog iz nekog razloga sačuvao život.

OČEVIDAC NESREĆE

Kapetan Solomon Givaz, pilot koji je bio među prvima koji su videli mesto pada etiopskog Boinga, kada je poginulo 157 osoba, izjavio je da je sve izgledalo kao da je zemlja progutala avion.

- Ništa se nije videlo, izgledalo je kao da je avion skliznuo direktno u zemlju - naveo je Givaz, preneo je AP.

Dodao je da to objašnjava zašto su službe spasavanja na mesto nesreće odmah poslale buldožere koji su počeli da iskopavaju velike delove letelice. Nesreća se dogodila 10. marta, u jutarnjim časovima samo šest minuta pošto je avion uzleteo iz etiopske prestonice. Iz aviokompanije kažu da je glavni pilot uputio poziv za pomoć, ali da su posle toga izgubili kontakt.

#Etiopija

'