AKTUELNO

On je u avgustu dobio privremeni azil.

Kako je saopštila predstavnica ruskog ministarstva spoljnih poslova, bivšem službeniku američke Nacionalne agencije za bezbednost (NSA) Edvardu Snoudenu produženo je boravište u Rusiji za još dve godine.

- Snoudenu je upravo produženo boravište za još nekoliko godina - navela je na Fejsbuku portparolka ruskog ministarstva Marija Zaharova, preneo je Rojters.

Njegov advokat izjavio je da Snouden ima pravo da postane građanin Rusije.

- On bi mogao da aplicira za dobijanje državljanstva, s obzirom na to koliko vremena je proveo na teritoriji Rusije. Ovde je već četiri godine i nije prekršio nijedan ruski zakon - izjavio je.

U junu 2013. godine Snouden je predao "Vašington postu" i "Gardijanu" niz poverljivih materijala o američkim i britanskim programima za praćenje na internetu, podseća agencija.

Potom je odleteo u Hongkong, odakle je 23. juna te godine doleteo u Moskvu i boravio u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma "Šeremetjevo".

U SAD Snoudena optužuju za predaju tajnih podataka specijalnim službama drugih zemalja i po svakoj od tri tačke preti mu do 10 godina zatvorske kazne.

I. P.

#Edvard Snouden

#Marija Zaharova

#Rusija

#SAD

'