AKTUELNO

Pristup tim podacima je prethodno bio moguć samo sa četiri računara iz prostorija u Vašingtonu.

Kako je objavio portal "Bazfid", američka Centralna obaveštajna agencija postavila je na internet 12 miliona stranica sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, tako da svi mogu da ih vide.

Kako bi ilustrovao šta znači taj potez CIA, portal "Bazfid" daje primer objavljivanja poverljivih podataka o Fidelu Kastru.

Pre nekoliko decenije, CIA je skinula oznaku tajnosti sa dokumenta o Fidelu Kastru od 26 stranica. To je bio korak jedne od najtajnijih državnih agencija u otvaranju ka javnosti.

Međutim, da bi se videlo šta zaista piše u dokumentu, potrebno je bilo doći u prostorije arhiva u tačno određeno vreme, uz uslov da je jedan od četiri računara slobodan.

Danas je CIA postavila Kastrov dosije na svoj sajt zajedno sa više od 12 miliona stranica ostalih dokumenata koji nisu bili dostupni javnosti, novinarima ni istoričarima skoro dve decenije.

"Bazfid" dodaje da se u dokumentima mogu naći podaci o različitim temama, poput nacističkih ratnih zločina, eksperimenata "kontrole uma", uloge CIA u zbacivanju vlada Čilea i Irana.

Ranije su novinari i istoričari, uprkos ograničenom pristupu, iz baze podataka izvukli oko 1,1 milion stranica.

I. P.

#CIA

#Fidel Kastro

#Sjedinjene Američke Države

#novinari

'