AKTUELNO

On govori o rezultatima rada Ministarstva spoljnih poslova u prethodnoj godini.

O međunarodnom terorizmu

Ruski ministar započeo je konferenciju pitanjem pretnje međunarodnog terorizma, koji je postao glavna pretnja 2016. godine.

Moskva je zabrinuta i žali zbog činjenice da međunarodna zajednica „i dalje ne može da stvori zajednički front protiv terorizma“.

Lavrov je dalje naveo da Rusija pozdravlja saradnju u borbi protiv terorizma sa bilo kojom zemljom. On je istakao da je Rusija spremna da sarađuje sa SAD, EU i NATO na osnovu uzajamnog poštovanja. Ruski ministar naglasio je da takva saradnja mora biti postignuta bez nametanja stranih vrednosti na partnere i saveznike.

Mesijanizam i želja nekih zemalja da prošire svoje vrednosti dovele su do pogoršanja situacije u svetu. Lavrov smatra da se Rusiji sada nameću „posthrišćanske vrednosti“, koje podrazumevaju popustljivost koja je Rusima strana.

O pitanjima vezanim za ruske i američke diplomate

Ministar spoljnih poslova Rusije otkrio je da su u aprilu 2016. američke tajne službe pokušale da regrutuju savetnika koji radi u ambasadi Rusije u Vašingtonu.

Poslednjih nekoliko godina američke tajne službe pojačale su napore da regrutuju ruske diplomate, naglasio je Lavrov.

Lavrov je kritikovao tvrdnje da je Moskva navodno vršila pritisak ili organizovala nadzor američkih diplomata u Moskvi.

O rusko-američkim odnosima pod Trampovom administracijom

Govoreći o perspektivama razvoja odnosa sa SAD Lavrov je rekao da „smo mi realisti i naravno, pratimo kako se nova američka administracija priprema za svoj mandat“. „Tek kada nova administracija počne da radi moći će da se govori o nekim perspektivama“, rekao je ministar.

O situaciji u Siriji

Govoreći o pitanju protivterorističkih napora u Siriji, Lavrov je rekao da se nada „da će naša saradnja sa Trampovim timom o sirijskoj krizi i drugim problemima biti efikasnija nego sa Obaminom administracijom“, istakao je ruski ministar.

Č.N.

#Ministarstvo

#Sergej Lavrov

#novinari

'