AKTUELNO

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu objavio je danas video snimak u odgovoru na napad svog glavnog rivala u izbornoj kampanji i u nastojanju da podseti javnost da je služio u elitnoj vojnoj jedinici.

- Beni Gance, sram te bilo. Ti napadaš mene, vojnika i oficira u (jedinici specijalnih snaga) Sajeret Matkal, koji je komandovao mnogim operacijama iza neprijatelsjkih linija, koji je ranjen u operaciji (1972.) spasavanja talaca aviona Sabena, koji je skoro izgubio život u pucnjavi u Sueckom kanalu, koji je rizikovao više puta život za našu državu koju ti želiš da dovedeš u opasnost unilateralnim povlačenjama i podrškom za opasni nuklearni sporazum s Iranom - rekao je Netanjahu na hebrejskom jeziku na video snimku posle sličnog saopštenja svog kabineta.

Izraelski premijer je potom rekao da ga bivši šef vojske kritikuje zbog engleskog jezika koji govori i koji je bio ključno sredstvo u javnom diplomatskom ratu i koji mu je uveliko pomogao da dovede spoljno političke odnose Izraela na rekordni nivo.

- Gradjani Izraela u predstojećim izborima od vas će se takodje tražiti da zauzmete čvrst stav izmedju slabe levičarske vlade predvodjene Benijem Gancom i jake desničarske vlade koju ja predvodim - zaključio je Netanjahu.

U jučerašnjem govoru u Tel Avivu, predstavljajući svoju listu za prevremene izbore zakazane za 9. april, Ganc je kritikovao Netanjahua što je proveo čitave godine u SAD gde je studirao, radio i kasnije bio izraelski diplomata, predstavljajući ga samo kao delom Izraelca.

- Kada sam ja ležao u blatnjavim rovovima s mojim vojnicima tokom zimskih mrzlih noći ti si napustio Izrael da naučiš engleski i vežbaš ga na koktelima - rekao je Ganc a prenose izraelski mediji.

Ganc se smatra najvećim izazovom za Netanjahua na izborima iako se i dalje očekuje da Netanjahu i njegova konzervativna partija Likud dobiju najbolju šansu da formiraju vladajuću koaliciju.

#Izrael

'