AKTUELNO

Iranska Revolucionarna garda je danas saopštila da je bombaš-samoubica koji je prošle nedelje ubio 27 pripadnika te elitne jedinice bio Pakistanac.

- Samoubica se zvao Hafez Mohamad-Ali i došao je iz Pakistana - rekao je general Mohamad Pakpur, komandant kopnenih snaga Garde, na ceremoniji u Teheranu posvećenoj žrtvama napada.

Napad automobilom-bombom je izveden 13. februara u iranskoj provinciji Sistan-Balučistan, koja se graniči s Pakistanom.

Reč je o jednom od najsmrtnonosnijih napada na tu vojnu jedinicu formiranu 1979. da bi štitila Islamsku revoluciju od unutrašnjih i spoljnih pretnji.

General Pakpur je naveo da je istraga napredovala posle ustanovljavanja marke kola korišćenih u napadu.

- Pre dva dana je glavna osumnjičena identifikovana i uhapšena, što je dovelo do otkrivanja drugih - rekao je on.

Revolucionarna garda je juče saopštila da je uhapsila troje "terorista" optuženih za umešanost u napad ali nije navela njihovu nacionalnost.

Pakpur je rekao da su dva člana "terorističke grupe", uključujući i samoubicu, Pakistanci.

Prema njegovim rečima, ta grupa je planirala samoubilački napad 11. februara, na dan 40. godišnjice Islamske revolucije, ali su od toga odustali zbog mera obezbeđenja. Odgovornost za napad na autobus Revolucionarne garde je preuzela džihadistička grupa Džaiš al-Adel, naslednica ekstremističke sunitske organizacije koja je do 2010. vodila oružanu pobunu u Sistan-Balučistanu.

Komandant Revolucionarne garde Mohamad Ali Džafari je u subotu optužio pakistansku vojsku i obaveštajne službe da podržavaju tu grupu.

#Pakistan

#Policija

'