AKTUELNO

Publicista Srđa Trifković ocenio je da je značajan problem taj što su zemlje EU davale državljanstva ljudima čija su uverenja duboko suprotstavljena principu liberalne, tolerantne, multikulturalne države i da će sad cenu toga platiti običan narod.

Šta bi značilo upozorenje Donalda Trampa Evropskoj uniji da će osloboditi džihadiste koje su američke snage zarobile u Siriji i Iraku i kakve bi posledice mogla imati ova pretnja o tome su za "Novo jutro" govorili prof.dr Miroljub Jevtić sa Fakulteta političkih nauka i publicista prof.dr Srđom Trifkovićem.

Jevtić smatra  da su pretnje i upozorenja Donalna Trampa vrlo ozbiljna, jer je sam fenomen veoma ozbiljan, naglasivši da je "to trajni planetarni problem čak i bez Islamske države", jer je ona samo jedna od organizacija koja se rađala, pa je podsetio i na Al kaidu šta je uradila 11. septembra.

Foto: TvPink Printscreen

-Pa su svi najavili rat terorizmu, pa je i pre Al kaide bilo stotine i stotine takvih organizacija, među kojima su istaknutije bile egipatski džihad, muslimanska braća, tako da je u ovom momentu, vrh tog ledenog brega, koji je površno gledano pred vojničkim porazom u jednom frontalnom sukobu sa Amerikancima, ali to je mnogo veća ideologoija koja je vrlo ukorenjena kod ljudi - ocenio je on.

Trifković smatra da je kriv za ovu situaciju i zapadni liberalni establišment koji stalno navodi da teroristi nisu autentični muslimani, podsetivši da je Obama otišao tako daleko da je pre četiri godine rekao da Islamska država nije islamska.

Foto: TvPink Printscreen

- A kada pogledate izjave vođa ISIS-a i njihove memorandume koje su objavljivali sve je zasnovano na Kuranu i Hadisu, striktno u skladu sa islamskim učenjem, u kom možemo samo govoriti o određenim nijansama ’’krutoće’’ ili popustljivosti, ali nikako izneveravanju osnovnih principa Islama - naglasio je on.

Drugi je problem, naglašava, zašto su davali državljnstva ljudima čija su uverenja duboko u suprotnostima principa liberalne, tolerantne, multikulturalne države.

-Naravno možda su neki rođeni u zemljama EU, tako da mislim da je Tramp savršeno u pravu, da te države treba da ih prime - rekao je on.

Na pitanje šta bi bilo sa tim islamistima koji bi bili vraćeni u zemlje čija državljanstva imaju, Trifković kaže da ukoliko ih prime, oni bi morali da budu pravno procesuirani, a ukoliko nemaju pravne mehanizme da to učine, treba da donesu lex specialis po kratkom postupku.

-I neshvatljivo je da pet godina od odlaska zapadnoevropskiha džihadista na područje Sirije nemaju pravne mehanizme, recimo Nemci za procesuiranje povratnika sa sirijskog ratišta. A kada bi se svih 800 prebacilo u Gvantanamu onda bi se u Evropi digla dreka da se krše ljudksa prava - ocenio je on i primetio da su se Evropljani dičili time da su stvorili multikulturalna društva, pa sad tako treba da plate cenu, a zapravo cenu plaća običan svet.

Jevtić se složio da su u ekstremne organizacije otišli vrhunski teolozi i kod da se čak i kod nas pričalo o onima koji se iz Srbije regrutuju da tamo idu, a Trifković je naglasio da UMA kao zajednica vernih ima dužnost da se širi dok ne zavlada sa svetom, kao i da to ne kažu ekstremisti, nego ortodoksni.

#Donald Tramp

#Islamska država

#Pretnja

'