AKTUELNO

Pukovnik Fransoa-Reši Legrije, visoki francuski oficir uključen u borbu protiv Islamske države (ID) u Siriji, suočava se sa kaznom zato što je u autorskom tekstu za američki vojni časopis izrekao žestoke optužbe na račun metoda koje je koalicija na čelu sa SAD koristila da bi porazila islamiste u Hadžinu, preostalom sirijskom uporištu ID.

- Kazna se razmatra - izjavio je za Rojters portparol francuske vojske Patrik Stejše.

Agencija navodi da je pukovnik Legrije, komandant francuske artiljerije koja od oktobra prošle godine pruža podršku formacijama pod vođstvom Kurda u Siriji, napisao je u tesktu za "Nešnel difens rivju" da je fokus koalicije bio na ograničavanju sopstvenih rizika zbog čega je značajno povećan broj civilnih žrtava, kao i razmere razaranja.

- Da, pobeda u Hadžinu je izvojevana, ali odbijanjem angažovanja kopnenih trupa nepotrebno smo produžili sukob i tako pridoneli povećanju broja žrtava među stanovništvom. Masovno smo uništili infrastrukturu i stanovništvu ponudili odvratnu sliku onoga što bi moglo da bude oslobađanje u zapadnom stilu koje iza sebe ostavlja seme pobune koju odmah može da povede novi protivnik - naveo je Legrije.

On je ocenio da je "koalicija mogla da se otarasi ekstremista, kojih je bilo svega 2.000 i nisu imali podršku iz vazduha niti modernu tehnološku opremu, mnogo brže i efikasnije slanjem (u borbu) svega 1.000 vojnika".

- Ovo odbijanje pokreće pitanje: zašto imamo vojsku koju ne smemo da koristimo? - upitao je francuski oficir.

Rojters podseća da je Francuska među glavnim saveznicima u koaliciji na čelu sa SAD koja se u Siriji i Iraku bori protiv Islamske države i navodi da je Legrije ovim člankom osramotio vlasti u Parizu i to samo nekoliko sati pre očekivane objave pobede nad islamistima. Navodi se da je članak danas uklonjen sa sajta "Nešnel difens rivjua".

#Islamska država

'