AKTUELNO

Predsednik SAD Donald Tramp formalno je naložio vladi da rad na veštačkoj inteligenciji učini prioritetom, jer bi Kina mogla ugroziti američku nadmoć u toj oblasti.

U Trampovom juče potpisanom dekretu se traži da "federalna vlada posveti sve svoje resurse" pomaganju inovacija u domenu veštačke inteligencije (AI).

- Amerikanci su imali ogromne koristi jer su bili pioniri i globalni lideri u AI. Ipak, imajući u vidu brzinu napretka veštačke inteligencije, ne možemo biti pasivni i reći da je naša nadmoć garantovana - ocenjeno je u saopštenju Bele kuće.

Međutim, predsednički dekret ne iznosi nijednu strategiju niti iznos kojim bi se to postiglo. Naredjenje američkoj vladi je izdati u trenutku sve gorih odnosa Vašingtona i Pekinga. Medju brojnim tačkama sporenja su tehnologije, posebno neki segmenti AI, domena u koji Kina ulaže ogromne svote novca.

Saopštenje Bele kuće govori o dodatnim sredstvima za istraživanja, preporukama za regulativu, promociji AI u obrazovanju i jačanju konkurentnosti SAD. Tu se Kina ne pominje direktno, ali se poziva na "očuvanje prednosti u AI i tehnologijama ključnim za nacionalnu bezbednost i ekonomske interese protiv strateških konkurenata i stranih protivnika".

#SAD

'