AKTUELNO

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu optutovao je rano jutros u Čad da zvanično obnovi odnose sa tom zemljom Centralne Afrike, u kojoj su većina stanovnika muslimani.

Netanjahu je pohvalio ono što je nazvao "istorijskim i važnim prodorom" u odnosina sa zemljom koja se graniči sa Libijom i Sudanom, preneo je AP.

Predsednik Čada Idris Debi posetio je Jerusalim u novembru. Izraelski lider je uložio velike napore da ustavi dobre odnose s afričkim zemljama i u poslednjim godinama je nekoliko puta posetio taj continent.

To je deo politike traženja saveznika medju zemljama u razvoju koje su se kroz istoriju svrstavale uz Palestince u UN i medjunarodnim forumima. Netanjahuova nastojanja "izazivaju gnev u Iranu i medju Palestincima", kako je rekao.

Čad je prekinuo odnose s Izraelom 1972. Godine.Ta zemlja ima ključnu ulogu u borbi protiv ggrupa džihadista u Sahari.

Netanjahu je nagovestio danas da će posetiti i druge muslimanske zemlje, a da je ova poseta "deo dramatične promene koju je Izrael oreduzeo u muslimanskom i arapskim svetu", preneli su izraelski mediji.

Iako nije bilo diplomatskih veza odnosi izmedju dve zemlje bilo su dobri i do sada i dve zemlje su "delile zajedničku borbu protiv zla ovog veka, terorizma", ocenio je predsednik Debi u Jerusalimu.

#Izrael

#diplomata

'