AKTUELNO

Francuska će predložiti drastično pooštravanje propisa protiv zagadjenja vazduha za brodove u Sredozemnom moru do 2020. godine, što je projekat koji će zahtevati zajednički rad priobalnih država, saopštilo je danas ministarstvo za ekološku tranziciju.

Prema navodima istraživanja danas objavljenog u Marseju, svake godine bi se moglo sprečiti 1.728 prevremenih smrti a ekonomije bi uštedele tri puta više od uloženog u adaptaciju brodova. U okviru studije se traži da Mediteran postane medjunarodna zona za ograničenje zagadjenja iz brodova, što su od ranije Severno more i La Manš.

Najviše zdravstvenih koristi bi imali Alžir, Egipat, Italija, Grčka i Turska, ali bi život bio lakši i u Francuskoj. Prema navodima u istraživanju, zagadjenje azot-dioksidom bi opalo u Marseju, Tulonu, Bastiji, Ažaksiou i Nici.

Stupanje na snagu već usvojenih novih medjunarodnih propisa 2020. bi trebalo da značajno poboljša situaciju, sedmostrukim umanjenjem maksimalne količine sumpora u gorivu. Francuska vlada, medjutim, želi da dodatno umanji tu količinu, i smanji emisije azot-oksida.

Studija je prvi korak pre izlaganja pred Medjunarodnom pomorskom organizacijom.

#Francuska

#More

'