AKTUELNO

Italijanska vlada odobrila je reforme socijalne pomoći i penzionog sistema, što su bila predizborna obećanja Pokreta pet zvezdica i desničarske Lige.

Reforme bi trebalo da pruže dodatak za siromašne i da omoguće raniji odlazak u penziju, prenosi Rojters. Program bi trebalo da košta oko 11 milijardi evra, a kritičari kažu da je ovakav sistem neodrživ za već napregnute javne finansije Italije.

Premijer Đuzepe Konte izjavio je da je vlada ponosna na ove mere.

- Ovo je vlada koja održava svoja obećanja - rekao je Konte, prenosi Rojters.

Nakon što je vlada odobrila reforme, njih mora da potvrdi i italijanski parlament u narednih 60 dana. Lider Pokreta pet zvezdica Luiđi di Majo izjavio je da će ove reforme poboljšati životni standard preko pet miliona Italijana koji žive u siromaštvu.

- Osnovali smo novu državu blagostanja u Italiji - poručio je Di Majo.

Ukoliko predlozi budu usvojeni, primena programa će početi u aprilu. Za nevenčana lica bez prihoda koja žive u iznajmljenim stanovima predviđeni dodatak iznosi do 780 evra mesečno, za porodice sa jednim detetom 1.080 evra, dok će porodice sa troje dece dobijati do 1.280 evra mesečno.

Vlada kaže da će reforme omogućiti da stariji i manje motivisani radnici odu u penziju i tome oslobode mesta za mlađe nezaposlene osobe. Kritičari kažu da Italija, na dugi rok, sa svojim velikim javnim dugom i sve starijim stanovništvom, ne može da izdrži sniženje starosne granice za odlazak u penzionziju.

#Italija

#Reforme

#parlament

'